Weblog

Cum sa usuci plantele medicinale

Am citit candva un text cu replici in genul celor de la “Copiii spun lucruri traznite”. Definitia data de un pusti mi-a atras atentia: “Buruienile sunt plantele care sunt bune numai pentru ele”.

Prin asta vreau sa-ti readuc aminte ca plantele nu s-au nascut ca sa ne ajute pe noi, iar daca vrem sa o faca, trebuie sa ne facem si noi partea. Chiar si prin cum le uscam. Se spunea undeva ca inventiile ultimelor doua secole au omorat, pentru a aparea pe piata, mai multi oameni decat toate inventiile mileniilor anterioare.

Tot prin bancul de proba au trecut si diversele plante, pe care azi le stim drept medicinale. Cine stie cati anonimi au pus umarul pentru a ne furniza informatiile acestea… Tot din vechime vin si sfaturile in legatura cu uscarea acestor plante.

Preluare www.e-sana.ro

22 June 2009

Citeşte în continuare...

Ciuboțica-cucului de munte

Tulpina pâslos-păroasă, lipsită de frunze, înaltă de 10—20 cm. Frunzele sunt așezate la baza tulpinii, ovale sau alungit-ovale, treptat îngustate spre bază încrețite. Florile cu codițe scurte sunt așezate în mănunchi la vârful tulpinii, o corolă în formă de pâlnie, cu un tub și cinci diviziuni întinse și …

27 May 2009

Citeşte în continuare...

Merişorul - Vaccinium Vitis Idaea

Descriere
Merisorul este o planta vivace, inalta pana la 30 cm, cu o tulpina cilindrica, taratoare, apoi dreapta. Frunzele sunt scurt petiolate, persistente, de forma ovala, lungi de 1-3 cm, tari la pipait, pieloase, adeseori crestate la varf, cu margini intregi si rasucite. Pe fata superioara sunt verzi-intunecate, lucioase, iar pe cea inferioara palid-verzui, prezentand puncte rare de culoare bruna.

25 May 2009

Citeşte în continuare...

Afinul - Vaccinium Mirtillus

Prezentare: afinul este un arbust pitic cu frunzele ovale si alungite. Fructele sale ce se numesc bace, sunt negre albastrui, brumate si au un gust acrisor.
Raspandire: in regiunile de munte, de la limita inferioara de existenta a molidului si pana la zonele alpine de la 2250 m.

20 April 2009

Citeşte în continuare...